Týdenní poznámky #6

Utekl další týden (9. 2. – 12. 2.), a tak si sepisuju, co jsem dělal.

Pondělí: Nahrávání

V pondělí jsem postavil domácí studio a nahrával úvodní video nového začátečnického kurzu. Nepodařilo se to úplně, tak jsem ve zbytku týdne dodělával a nakonec ho i nahrál na YouTube.

Úterý: CPython

Dokument, o tom, co chci v Pythonu změnit kolem stabilního Pythonu, má číslo: je to PEP 652!

Pořád je to návrh. Až budu dostatečně jistý, že je rozumný a proveditelný (což zjistím tak, že si ty změny udělám u sebe), pošlu ho pythonovému řídícímu výboru na oštemplování.

Středa: Fedora

Jak to už ve středy bývá, dělal jsem spoustu malých komunikací a review. Třeba na Mirův pull request na opravu makra %pyproject_save_files, které vytahuje seznam souborů z Pythnonních wheel archivů.

RPM třeba potřebuje kromě jednotlivých souborů vědět i o adresářích, ve kterých soubory jsou, ale wheel adresáře většinou neuvádí. A stejně tak neuvádí automaticky generované soubory .pyc. Doplňování těchto informací tak není úplkně jednoduché.

Čtvrtek: Porada

Měli jsme dlouhou diskusi o detailech nových balíčkovacích pravidela pro Python ve Fedoře. Snad se tuhle verzi podaří schválit...

Největší změna v nových pravidlech je synchronizace s jmény projektů na PyPI: když se něco ve Fedoře jmenuje Requests (technicky, python3dist(requests)), tak to musí odpovídat balíčku requests na PyPI. To se teď neděje a tak je těžké korektně automatizovat balíčkování závislostí.

Pátek

No a pátek jsem zabil prací co zatím není úplně veřejná.