Týdenní poznámky #5

Utekl další týden (2. 2. – 5. 2.), a tak si sepisuju, co jsem dělal.

Pondělí: Kurz bude

Dál jsem připravoval podklady k úvodní lekci. Tentokrát to byl hlavně úvod do příkazové řádky. Kolem začátků kurzů bývá docela shon, tak jsem se k téhle části moc nedostal, i když potřebuje zjednodušit. A doplnit o kopírování textu z (a do) terminálu.

Příště už začnu budu točit, fakt!

Úterý: Stabilní ABI

Celý den jsem implementoval nový PEP ohledně stabilního ABI a podle toho na co jsem si přitom vzpoměl jsem dolaďpoval text. A bylo to super! Už se mi moc nestává že bych strávil celý den programováním a docela mi to chybí. V devět večer, kdy už normálně, jsem se podíval na hodiny – a ono bylo devět večer! Flow je skvělá věc.

Ten jsem pak zveřejnil na discuss.python.org, což je jedna z byrokratických podmínek pro to, aby o tom pak hlasoval výbor.

Pár lidí (včetně Guida, kterého jsem v téhle oblasti nečekal) se ozvalo s připomínkama, ale na žádné zásadní změny to nevypadá.

Středa: Balíčkování

Poslední verze Setuptools už neobsahuje nástroj easy-install. A kromě toho je teď k instalaci Setuptools potřeba Setuptools (většinou ve starší verzi). Ta se dá nainstalovat Pipem, ale k sestavení Pipu je potřeba Setuptools. Ve Fedoře jsou s tím docela problémy (a v jiných distribucích taky – nejhůř na tom jsou asi distra jako Arch), ale s autorem Setuptools se naštěstí dá mluvit, tak se situace snad zlepší. I kdyby ne, uživatel to nepocítí. No, a co jsem k tomu udělal já ve středu? Pár review; oddřel to hlavně Miro.

Odpoledne jsem dělal na podpoře pro standardy, které vyžaduje americká vláda, a tak je přidáváme do Pythonu. Reálný přínos je sporný, ale zaplatí to spoustu z toho ostatního co děláme :)

Čtvrtek: Mítink brífink brainstormink

Nějaké reviews, týmový meeting, a spousta malých úkolů.

Šéf si mě pozval na kobereček, tak jsme pokecali, stanovili formální cíle a zadali je do nástroje pro správu formálních cílů. A přijde mi že čím jsem starší, tím víc mi tyhle věci dávají smysl. Znamená to že jsem dospělejší, nebo zkostnatělejší?

Pátek: Podman

V pátek byl v Red Hatu „Learning Day“ – zrušily se téměř všechny porady a schůze v celé firmě a každý měl za úkol se něco nového (na)učit.

S Lumírem jsme nasadili tymový Etherpad, abychom si mohli dělat poznámky. Dokumenty v Google Docs, Jiře a podobných nám totiž moc nevyhovují: barevné zvýraznění podle autora je na poznámky naprosto skvělá věc.

A tak vím zase něco víc o kontejnerech a systemd :)

Ansible jsme nakonec nepoužili, ale i ten jsem vyzkoušel  – a dokonce v něm našel chybu.

Čtenářský deník

Dočetl jsem I, Robot or I, Asimova. Naprostá klasika, která inspirovala spoustu pozdějších příběhů s robotama (i když akční nesmysl stejného jména je o něčem úplně jiném).

Jedna z povídek se odehrává na světlé straně Merkuru, což mi ještě víc než všudypřítomné kouření připomnělo jak je ta knížka stará. Na to, že se tam střídá den a noc, se přišlo ještě než jsem se narodil!