Caps Lock a přepínání klávesnice

Caps Lock je k ničemu. Posledních asi pět let jsem ho mačkal prakticky jen omylem. Možná to je tím, že neumím psát všema deseti, a tudíž věci jako LD_LIBRARY_PATH nebo UNESCO jdou napsat rychle jen se Shiftem – každopádně fakt je, že Caps Lock mi je k ničemu.

Když jsem ještě pracoval na desktopu, byl na klávesnici Scroll Lock – ještě méně užitečná klávesa, která nedělala vůbec nic. Přemapoval jsem si ho na přepnutí mezi anglickou a českou klávesnicí, což fungovalo krásně. Dokonce s LED indikátorem sekundárního rozložení. Po nějaké době jsem smazal nápis Scroll Lock a nakreslil na tu klávesu českou vlaječku.

Pak jsem přešel na laptop. Scroll Lock je kdesi na Fň-F9, což je natolik neergonomická a nezapamatovatelná zkratka, že jsem častěji přepínal rozložení myší. Světýlko ale pořád fungovalo, což bylo cool.

Na novém Thinkpadu ale už ani to světýlko není. A tak jsem přemapoval změnu klávesnice na Caps Lock. To ovšem nefungovalo moc dobře, protože jsem často onu klávesu zmáčkl omylem, a pak se najednou divil že místo čísel píšu ěščř.

Pak jsem na to přišel. Shift+Caps přepne na češtinu, Caps na angličtinu. A tak to mám doteď, i když je pravda že českou klávesnici zas tak často nepoužívám, takže je to možná stejně zbytečné.

Jestli nakonec nebude přece jen lepší mít na místě Capsu druhý Backspace…

,